Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

 Eben Mogleni 1999. aasta artikkel “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright”, avaldatud 1999, käsitleb tarkvara olemust, autoriõigust ja vaba tarkvara rolli kaasaegses ühiskonnas. Siin on mõned olulised punktid:


Tarkvara kui vara: Moglen rõhutab, et tarkvara on ainulaadne, kuna see on muudetav ja sotsiaalselt mõjukas. Tarkvara ei ole lihtsalt tehniline komponent, vaid ka inimloetav keel, mis kirjeldab ja kontrollib masina käitumist.


Digitaalne revolutsioon: Moglen märgib, et digitaalse info manipuleerimisel põhinev tehnoloogia on nüüd domineeriv paljudes inimkultuuri aspektides. See muudab kõik inimlikud sümbolitegevused potentsiaalselt tarkvaraks.


Vaba tarkvara liikumine: Moglen väidab, et vaba tarkvara, eriti Linuxi levik, on intellektuaalomandi süsteemi hääbumise oluline esimene samm. Vaba tarkvara võimaldab inimestel jagada, muuta ja õppida tarkvara ilma piiranguteta.


Raha ei saa reegleid osta: Moglen rõhutab, et uued “omanikud” digitaalses maailmas ei saa raha eest osta reegleid, mis lõpuks töötaksid. Vaba tarkvara liikumine on vastus sellele paradoksile.


Autoriõigus ei ole iseenesest kadunud, kuid vaba tarkvara areng on muutnud selle mõju ja tähendust.










Eben Molgen



Kasutatud allikad:

Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright by Eben Moglen: https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594


Eben Molgen: https://en.wikipedia.org/wiki/Eben_Moglen

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost

Uus (ja mitte nii uus) meedia

IT juhtimine ja riskihaldus