Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

WIPO intellektuaalomandi mudeli komponent mis käesoleval ajal kõige paremini toimivad

 Käesoleval ajal võib öelda, et üks kõige paremini toimivaid WIPO intellektuaalomandimudeli komponente on kahtlemata autoriõigus (copyright). Autoriõiguse süsteem on üldiselt hästi juurdunud ja toimib enamikul juhtudel efektiivselt nii loovisikute kui ka üldsuse huve arvestades.


Autoriõigus pakub loojatele olulist kaitset nende originaalse loomingu eest, julgustades seeläbi innovatsiooni ja loovust. See võimaldab autoritel kontrollida oma teoseid, omandada nende eest tasu ning tagada nende õiglane kasutamine. Samal ajal pakub autoriõigus raamistikku ka üldsusele, tagades ligipääsu ja kasutamise teostele, samuti võimaluse teostele tugineda ja neid edasi arendada.


Automaatne autoriõiguse tekkimine, mis kehtib teose loomise hetkest kuni autori surmani ja tihti ka veel mõnda aega pärast seda, pakub loojatele olulist õiguslikku kaitset. See võimaldab neil oma loomingut turvaliselt jagada ja levitada, samal ajal kui autoriõiguse tähtaeg annab üldsusele lõpuks ligipääsu teostele ja soodustab kultuurilist vahetust ning uute teoste loomist.


Kokkuvõttes võib öelda, et autoriõigus on oluline ja hästi toimiv komponent intellektuaalomandi kaitse süsteemis, mis tasakaalustab loojate õigusi ja üldsuse huve.









WIPO (World Intellectual Property Organization) [1]


WIPO intellektuaalomandi mudeli komponent mis käesoleval ajal  tuleks muuta

Praegune WIPO intellektuaalomandimudel hõlmab mitmeid olulisi komponente, kuid nende seas on mõned, mis võiksid olla kohandatud vastavalt muutuvatele tehnoloogilistele ja majanduslikele tingimustele. Siin on mõned tähelepanekud ja ettepanekud:


Patentide süsteem: Kuigi patendid on olulised teatud tüüpi leiutiste kaitsmiseks, on nende süsteem sageli olnud kriitika objektiks, eriti tarkvara valdkonnas. Üks muudatus võiks olla selgemad ja rangemad nõuded tarkvarapatentidele, et vältida liigselt laiaulatuslike ja ebamääraselt sõnastatud patentide väljastamist, mis võivad piirata innovatsiooni ja konkurentsi. Samuti võiks kaaluda patendikestuse lühendamist tarkvaratööstuses, arvestades selle valdkonna kiiret arengutempot ja toodete elutsükli lühendamist.



Kasutatud allikad:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/World_Intellectual_Property_Organization

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber: https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_6:_Arvutid_ja_paragrahvid_I%CB%90_tants_intellektuaalomandi_%C3%BCmber

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost

Uus (ja mitte nii uus) meedia

IT juhtimine ja riskihaldus