Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 V.Shea oma raamatus "Netiquette" sõnastanud palju käske võib võrgusuhtlemise. On enamik käske aktuaalsuse säilitanud ning mõned saanud uusi aspekte juurdegi. Niisiis:


Jaga oma teadmisi

Jaga oma teadmisi - See mõte on Interneti alustala. Pole ühtegi inimest, kes oleks lõpuni ebahuvitav - igaühel on midagi teistele jagada. Internet on sündinud ja kasvanud just nimelt info jagamise teel.   Sellepärast see endiselt sama oluliseks kui 1990. aastatel, isegi olulisemaks tänapäeval tänu uute aspektide lisandumisele. Kaasaegses maailmas on tänu internetile teabele juurdepääs veelgi laiem, ja teadmiste vahetamine on võrguühiskonna ja ühiskonna üldise arengu võtmetegur.


Aita piirata sõimusõdu

Aita piirata sõimusõdu - just nimelt piirata, sest teatud määral on flaming ehk võrgusõim võrgusuhtluse paratamatu osa. Eestikeelne vaste "võrgusõim" (vahepeal pakutud "leim" ei ole just õnnestunud sõna ja ei levinud kuigi laialt) ei anna tegelikult termini sisu täielikult edasi - flame võib sisaldada ka humoorikat tögamist või satiiri (eestikeelne vaste võiks olla "kobisemine"). Samas on suur osa neist ka tõeline sõim. 

See on samuti oluliseks, kuid see võib kaotada osa oma tähtsusest arvestades muutusi suhtlus-kultuuris ja uute platvormide ning tehnoloogiate arengut. Solvangute juhtimise terminoloogia ja lähenemisviisid võivad aja jooksul muutuda, ja mõned selle punkti aspektid võivad muutuda vähem oluliseks või vajada kohandamist tänapäeva interneti reaalsustele.


Kasutatud allikad:

SHEA, Virginia. Netiquette. Albion Books 1997. http://albion.com/netiquette/

E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest. https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_5:_Tarzan_suurlinnas:_v%C3%B5rgusuhtluse_erip%C3%A4radest

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost

Uus (ja mitte nii uus) meedia

IT juhtimine ja riskihaldus