IT juhtimine ja riskihaldus

Satya Narayana Nadella

Satya Narayana Nadella (sündinud 19. augustil 1967) on Microsofti esimees ja tegevjuht. Enne tegevjuhiks nimetamist 2024. aasta veebruaris oli Nadella juhtivatel kohtadel nii ettevõtte ettevõtlus- kui ka tarbijategevuses.

Microsoftiga liitus ta 1992. aastal ja sai kiiresti tuntuks kui juht, kes suutis hõlmata mitmesuguseid tehnoloogiaid ja ärisidemeid, et muuta mõningaid Microsofti suurimaid tootepakkumisi.

Viimati oli Nadella Microsofti pilve- ja ettevõttegrupi tegevjuht. Selles rollis juhtis ta üleminekut pilve infrastruktuuri ja teenuste ärisse, mis ületas turu ja võttis konkurentidelt osa. Varem juhtis Nadella veebiteenuste osakonna teadus- ja arendustegevust ning oli Microsofti ärivaldkonna asepresident. Enne Microsoftiga liitumist oli Nadella Sun Microsystemsi tehnoloogiatöötaja.

Pärit Hyderabadist, Indiast, elab Nadella koos perega Bellevue’s, Washingtonis. Ta omandas bakalaureusekraadi elektriinsenerina Mangalore ülikoolist, magistrikraadi arvutiteaduses Wisconsini-Milwaukee ülikoolist ja magistrikraadi ärijuhtimises Chicago ülikoolist. Nadella kuulub oma alma materi, Chicago ülikooli, nõukogusse, samuti Starbucksi juhatuse liikmena. [1]









[2] Nadella in 2017




Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg (sündinud 28. augustil 1969, Washington, D.C., Ameerika Ühendriigid) on Ameerika tehnoloogiajuht, kes oli sotsiaalse võrgustiku ettevõtte Facebook tegevjuht (COO) (2008– ).

Sandberg õppis majandust Harvardi ülikoolis Cambridge’is, Massachusettsis. Seal tegi ta oma bakalaureusetöö koos majandusteadlase Lawrence Summersiga nõustajana. Ta sai oma bakalaureusekraadi 1991. aastal ja oli majanduses parim tudeng. Kui Summersist sai Maailmapanga peamine majandusteadlane Washingtonis, D.C.-s, liitus Sandberg temaga seal ja koos töötasid nad 1991. aastast kuni 1993. aastani projektidel, mis aitasid arenguriike.

2001. aastal liitus Sandberg otsingumootori ettevõttega Google, Inc. üldjuhina selle ärivaldkonnas, hoolimata sellest, et Google’il ei olnud sel ajal ärivaldkonda. Ta sai peagi asepresidendiks globaalse veebimüügi ja -tegevuste alal. Ta vastutas AdWordsi arendamise eest, mis paigutas tekstireklaame otsingutulemuste lehtedele, ja AdSense’i eest, mis paigutas asjakohaseid reklaame inimeste ja ettevõtete veebisaitidele, kes sõlmisid lepingu Google’iga. Mõlemad AdWords ja AdSense aitasid Google’il saada kasumlikuks ettevõtteks ja olid suure osa Google’i tuludest. 2004. aastal pandi ta juhtima Google’i mittetulunduslikku filantroopiaharu Google.org, mis keskendus kliimamuutuste, rahvatervise ja vaesuse probleemidele.

Sandberg värvati Facebooki esimeseks tegevjuhiks 2008. aastal. Facebook oli alates selle asutamisest 2004. aastal tohutult kasvanud ja asutaja Mark Zuckerberg tundis, et ettevõtte igapäevaste tegevuste järelevalveks on vaja kedagi, kellel on rohkem juhtimiskogemust (nagu Sandberg). Nagu ta seda oli teinud Google’is, lõi Sandberg Facebookile reklaamistrateegia, mis võimaldas ettevõttel lõpuks kasumlikuks saada, ja tema tihedat koostööd Zuckerbergiga peeti Facebooki edu oluliseks koostisosaks.[3]










[4] Sandberg in 2013



Kasutatud allikad:


[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Satya_Nadella

[3]

[4]


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Noppeid IT ajaloost

Uus (ja mitte nii uus) meedia